SM i Fotografi

Hur bedöms bildernA?

 

Inför tävlingen
1/6 Öppet för att skicka digitala bidrag
19/8 Sista dag för digitala bidrag
21-30/8 Bedömning av digitala bidrag
6/9 Finalisterna tillkännages - Förstoringar begärs in
8-14/10 Leverans av finalisternas förstoringar.

SM-helg evenemanget

Boka nu och säkra en plats.

Mer info om biljetter här

 

SM Fotografi 14-15 oktober 2018

14/10 FM: Live-bedömning av finalistbilder
15/10 FM: Jury panel diskussion
15/10 EM: One-on-one portfolio reviews with a judge
15/10 Kväll: Champagnemottagning, utställning, prisutdelning, galamiddag och fest

Kan man tävla i fotografi?

 

Hur bedömer en jury bilderna?

 

Hur bedöms bilderna?

Varje inskickat bidrag bedöms och poängsätts, i en första omgång, av fem stycken domare. Sammansättningen av domarpanelen kan vara olika i olika kategorier och sätts ihop med hänsyn till varje enskild domares kompetens. De bidrag som får högst poäng i den första omgången går till final. Finalisterna tillkännages den 20/9 på hemsidan och i våra sociala medier. Alla finalister får sedan ett mail med instruktioner för hur finalbidragen ska vara printade och monterade, var de ska skickas in och vilka datum som gäller.

 

På SM-helgens första dag, den 18/10 bedöms alla finalbidrag live, inför publik, av fem stycken domare. Även här kan domarpanelens sammansättning vara olika i olika kategorier. Efter den öppna jureringen följer en sluten jurering där slutresultatet fastställs. Alla pristagare kommer att tillkännages på den pampiga prisutdelningen på Fotografiska kl. 19.00 lördagen den 19/10. Resultatlistan publiceras sedan även på vår hemsida.

 

 

 

Poäng


PoängsättningBilderna bedöms av juryn enligt följande skala som följer internationella poängsystemet. Bilderna bedöms enligt samma skala i både den digitala bedömningen och i printbedömningen.

 

100-95 Excellent – högsta tävlingskvalitet

 

94-88 Distinction – väldigt hög tävlingskvalitet

 

87-80 Merit – hög tävlingskvalitet

 

79-76 Honourable mention – god tävlingskvalitet

 

75-70 Acceptabel tävlings kvalitet

 

69-0 Under tävlings kvalitet

 

Printkvalitet

– I de fall tävlingen är en printtävling, så som finalen i SM, bedöms kvaliteten på den printade bilden. Här bedöms hantverket. Färg- och exponeringskontroll, storleksdimension och övergripande utförande av den färdiga bilden bör vara av professionell kvalitet. Har fotografen valt att printa bilden på ett papper som tar fram rätt känsla och budskap av bilden?

Bilderna bedöms, i alla tre bedömingarna enligt följande guide

 

Impact / Påverkan – Fångar bilden betraktarens uppmärksamhet? En bild som ger ett starkt första intryck får generellt högre poäng än en bild som inte sticker ut från mängden.

Kreativitet – Originella ideer med gott utförande belönas väl. Bidrag som är genomtänkta och väl utförda men uppfattas som “den har vi sett förut” ger ett svagare intryck än en bild med en idé som är originell och aldrig har genomförts tidigare.

Grundbild – ett tränat öga ser hur grundbilden ser ut även efter att efterbearbetningen är gjord. Att fokus sitter på rätt ställe, hur ljuset faller, komposition etc. En bra grundbild är en förutsättning för ett fantastiskt slutresultat.

 

Efterbearbetning – Dåligt genomförd efterbearbetning kan vara det första en domare lägger märke till. Man bör vara uppmärksam på detaljer i låg- och högdagrar, att inte bilden är överskärpt samt vara varsam med retusch av hud och dess struktur.

 

Berättelse – Varje bild bör berätta en historia eller framhäva en känsla. Ju tydligare den är desto lättare är det för domarna att tolka bilden, och därmed ges bilden chans till högre poäng.

 

Ljussättning – Ljus skapar stämning, drama, textur, djup, form och kan leda betraktaren till att förstå bilden.
Finns det en tydlig riktning på ljuset? Är ljuset smickrande för objektet? Den ljusaste delen av bilden bör vara avsett som den mest intressanta för betraktaren.

 

Posering och form – Bra posering framhäver det porträtterade objektet och bidrar till att betraktaren förstår historien eller känslan i bilden. I de fall posering inte är relevant, är placering av objektet i bilden nyckeln till en effektivt bildspråk.

 

Kompostion – Är kompositionen och den beskärning som valts i enlighet med vad budskapet av bilden är? Stärks eller försvagas bilden av kompositionen?

 

Kategori – Är bilden i rätt kategori?

Top scoring

maila till: info@smfotografi.se eller använd fomuläret här på hemsidan.

Hoppa till verktygsfältet